Forum FelisFan.Pl Strona Główna
 
 FAQFAQ   FAQSzukaj   FAQUżytkownicy   FAQGrupy  GalerieGalerie   FAQRejestracja   FAQProfil   FAQZaloguj 
FAQZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   
Kastracja/sterylizacja - czy i kiedy robić? - Wasze opinie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FelisFan.Pl Strona Główna -> Ogólne (o wszystkich kotach)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kociara
Administrator
Administrator


Dołączył: 16 Mar 2007
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 20:55, 26 Paź 2009    Temat postu: Kastracja/sterylizacja - czy i kiedy robić? - Wasze opinie

Temat kastracji/sterylizacji kotów jest od zawsze poruszany na wszystkich kocich forach. Prowadzone są burzliwe dyskusje zwolenników i przeciwników, którzy pozbawienie kocura narządów męskości uznają za czyn niemal barbarzyński.

A co Wy o tym sądzicie? Czy Wasze koty są kastrowane?

Ja jestem zwolenniczką kastracji kotów nierasowych i tych rasowców, które nie są przeznaczone do rozrodu. Moje koty będą "ciachane" Wink po osiągnięciu przez nie siódmego roku życia - tego wieku już jest bliska moja najstarsza kotka Clara.

Zdania są również podzielone jeśli chodzi o to kiedy należy ten zabieg przeprowadzić. Przed rują, po ruji, czasem kastrowane są już 3-miesięczne kotki. A co sądzą o tym Wasi weterynarze i Wy?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kociara dnia Pon 20:57, 26 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aneczka



Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kopenhaga

PostWysłany: Śro 12:10, 28 Paź 2009    Temat postu:

Moje zdanie jest takie, że jeżeli kota się nie wypuszcza na dwór i nie jest on przeznaczony do rozrodu to absolutnie należy kastrować kota...bo taki niewykastrowany kot będzie znaczył teren, może być agresywny i przede wszystkim nieszczęśliwy! Poza tym on nawet nie będzie miał pojęcia, że coś stracił! Mój będzie kastrowany jak skończy 5 miesięcy i myślę, że umilę mu tym życie i sobie równieżSmile) Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
caty



Dołączył: 11 Gru 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:02, 11 Gru 2013    Temat postu:

Też uważam, że domowe koty powinno się poddawać takim zabiegom. Jak kotek ma 5-6 miesięcy to można już przeprowadzić taki zabieg.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corniak



Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:38, 10 Wrz 2015    Temat postu: Re: Kastracja/sterylizacja - czy i kiedy robić? - Wasze opin

Uważam, że domy trzymane w domu powinny być sterylizowane. Trochę to przykre dla takiego zwierzaka ale inaczej to trudno...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FelisFan.Pl Strona Główna -> Ogólne (o wszystkich kotach) Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Style edur created by spleen & Programy.
Regulamin